Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

We zijn blij te kunnen melden dat iDEAL-betaling nu beschikbaar is! Dit maakt je aankoopproces makkelijker.

Zo bewaar je wijn correct

Alle wijnen moeten donker en bij een constante temperatuur worden bewaard. Als je de wijn koopt om hem binnen korte tijd te drinken – dus binnen een paar weken – hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de opslag. Wil je de wijn echter langer bewaren, dan moet je beter letten op de omstandigheden. Voor langdurige opslag moet de wijn donker staan, omdat licht de wijn kan aantasten. Daarom worden rode wijnen vaak gebotteld in donkergroene flessen, die zoveel mogelijk tegen licht beschermen.

Alle wijnen moeten idealiter bij een constante temperatuur worden bewaard. Ze ontwikkelen zich het best rond 12-14°C – bij hogere temperaturen verloopt de rijping onnatuurlijk snel, terwijl de wijn zich bij lagere temperaturen trager ontwikkelt. Wijn verdraagt geen temperatuurschommelingen, dus als je hem langer wilt bewaren, is het verstandig om hem op een plek neer te zetten waar die schommelingen minimaal zijn. Voor de opslag van wijn zijn wijnkoelkasten en (wijn)kelders het beste, omdat die redelijk constant van temperatuur blijven. Je kunt wijn echter ook bewaren in een kast die weinig temperatuurschommelingen kent, bijvoorbeeld onderin een kledingkast.

Als je wijn meerdere jaren wilt bewaren, moet je rekening houden met de luchtvochtigheid wanneer de fles een kurk heeft. Ga je een wijn met kurk vijf jaar of langer bewaren, dan kan de luchtvochtigheid een probleem worden voor de kurk. Wordt de kurk te droog, dan kan er te veel zuurstof in de wijn komen, waardoor de wijn zich ontwikkelt. Wordt de kurk te vochtig, dan kan schimmel zich vormen, wat de smaak van de wijn beïnvloedt. Heeft de wijn een kurk, dan is het dus verstandig om hem te bewaren op een plek met een licht verhoogde luchtvochtigheid, zodat de kurk niet te droog en niet te vochtig wordt.

Weet je niet zeker of je wijn geschikt is voor langere rijping, dan zijn er een paar richtlijnen. Druivensoorten met een hoog gehalte aan tannine en zuren zijn geschikter om te rijpen dan druivensoorten met lage niveaus daarvan. Wijnen met veel tannine en zuren hebben vaak wat tijd nodig om op dronk te komen. Meestal gaat het bij rijping over rode wijn, vanwege hun natuurlijke hoeveelheden tannine en zuren, die in witte wijn veel lager zijn – met uitzondering van Riesling en Champagne, die ook zeer geschikt zijn om te rijpen. Wil je je wijn laten ouderen, kies dan wijnen van druiven als Pinot Noir, Nebbiolo of Cabernet Sauvignon.

Je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief
Dit e-mailadres is al geregistreerd