Feestelijke nieuwjaarsdrankjes met gin

Oudejaarsavond is een avond vol feest en kleur, dus je drankjes mogen dat ook zijn. Hier vind je een kleine gids met verschillende feestelijke drankjes, allemaal met gin. Tot slot krijg je nog een korte gids over hoe je je heerlijke drankjes kunt garneren zodat ze nog feestelijker worden.
French 75
French 75 is zeker een cocktail die perfect past bij oudejaarsavond, vol bubbels – je kunt hem eventueel om middernacht gebruiken in plaats van de gebruikelijke champagne.
- 10 cl champagne, prosecco of andere mousserende wijn
- 4 cl gin
- 1,5 cl citroensap
- 1,5 cl Monin rietsuikersiroop
Shake gin, citroensap en rietsuikersiroop met ijs. Giet het mengsel in een champagneglas en vul aan met mousserende wijn.
Garneer eventueel met gekonfijte citroenschil.
Bramble
Bramble is een klassieker onder de gin-cocktails. Hij heeft een heerlijke smaak en een prachtige kleur om de avond wat extra glans te geven.
- 5 cl gin
- 2 cl citroensap
- 2 cl Monin rietsuikersiroop
- 1 cl Monin bramensiroop
Shake alle ingrediënten samen en giet ze in een glas. Je kunt de bramensiroop eventueel later toevoegen om een vervagend kleureffect te krijgen – giet dan de andere ingrediënten in het glas en voeg de siroop voorzichtig toe langs de achterkant van een lepel.
Garneer eventueel met citroen en bramen.
Gin Hass
Gin Hass is een andere klassieker. De zoete smaak van mango complimenteert de gin, terwijl de mooie gele kleur de avond opfleurt.
- 4 cl gin
- 2 cl Monin mangosiroop
- Sap van ½ limoen
- Aanvullen met citroenlimonade
Shake gin, mangosiroop en limoensap. Giet de inhoud in een glas met ijsblokjes en vul aan met citroenlimonade.
Garneer eventueel met een schijfje limoen.
The Clover Club
The Clover Club is feest en kleur in een glas. De prachtige roodachtige kleur maakt deze cocktail een feestelijke gin-drink.
- 5 cl gin
- 2 cl citroensap
- 2 cl Monin frambozensiroop
- 2 cl eiwit (gepasteuriseerd eiwit verkrijgbaar in flesjes)
Shake alle ingrediënten 30 seconden en zeef het daarna in een cocktailglas. Verdeel het schuim bovenop de cocktail.
Garneer eventueel met frambozen.
Gin Orange
Gin Orange is een supermakkelijke en kleurrijke cocktail. Met twee ingrediënten maak je deze mooie oranje cocktail snel klaar.
- 4 cl gin
- 6 cl bloedsinaasappelsap
Shake beide ingrediënten en giet ze in een glas.
Garneer eventueel met een schijfje bloedsinaasappel.
Gin Cranberry
Gin Cranberry is een heerlijke gin-cocktail. Met zijn mooie rode kleur is hij een feestelijke toevoeging aan oudejaarsavond.
- 4 cl gin
- 1 cl limoensap
- 5 cl cranberrysap
- 5 cl ginger ale
Shake gin, limoen- en cranberrysap. Giet in een glas en vul aan met ginger ale.
Garneer eventueel met een schijfje limoen, cranberries of munt.
Elderflower Lime
Elderflower Lime wordt superfeestelijk met glittergin. Vlierbloesem en gin zijn een perfecte combinatie, en deze cocktail is een gegarandeerd succes met zijn verfrissende smaak.
- 3,5 cl gin (bij voorkeur glittergin voor een feestelijk effect)
- 1 cl limoensap
- 1 cl vlierbloesemsiroop
- 10 cl bruiswater
Shake gin, limoensap en vlierbloesemsiroop. Giet daarna in een glas en vul aan met bruiswater.
Garneer eventueel met een schijfje limoen en wat munt.
Garneer je oudejaars-gin-cocktails
Cocktails worden extra feestelijk met wat leuke garnering. Je kunt ze altijd versieren met een rietje, prikkertjes of vers fruit.
Vers fruit is altijd een goed idee – bij voorkeur fruit dat in de cocktail zit of dat goed past bij de smaak. Vaak is een limoen- of citroenschijfje al perfect.
Je kunt ook je eigen garnering maken, zoals gekonfijte citrusschil:
- 4 onbespoten citrusvruchten – sinaasappel, citroen, limoen
- 2 dl water
- 160 g suiker
- 3 el suiker
Snijd de schil van de citrusvruchten. Kook de schillen 5 minuten in 3 dl water, giet af. Kook vervolgens 2 dl water met 160 g suiker tot de suiker is opgelost. Voeg de schillen toe en laat 20-30 minuten zachtjes koken tot ze doorschijnend zijn. Haal eruit, laat uitlekken en wentel in de extra suiker. Laat drogen in de oven op 60 graden gedurende ca. 40 minuten.
Je kunt ook een suikerrand maken op het glas:
- Suiker
- Siroop naar keuze – eventueel gekleurd voor een gekleurde rand
Doe siroop op een bord en suiker op een ander. Doop de rand van het glas eerst in de siroop en daarna in de suiker. Laat het glas staan tot de suiker hard is.
Wil je je cocktails naar een hoger niveau tillen, versier ze dan feestelijk zodat ze extra indruk maken.

