Wat is de winst?
Als je een beetje een wijnkenner bent, weet je waarschijnlijk al het antwoord op de bovenstaande vraag. Maar ben je nieuw in de wijnwereld, dan heb je misschien het woord "wijnsteen" gezien en je afgevraagd wat dat eigenlijk is. Hier is het antwoord:
Wijnsteen bestaat uit wijnsteenzuur en calcium, die kristalliseren bij bijvoorbeeld een schok in de wijn, zoals kou of schudden. Wijnsteen komt vaker voor in wijnen uit koelere klimaatomstandigheden of van druivensoorten met een hoger gehalte aan wijnsteenzuur.
Wijnsteen is dus een natuurlijk onderdeel van het gistingsproces van wijn, maar veel wijnproducenten verwijderen deze voordat de wijn verkocht wordt. Dit gebeurt alleen zodat de klant de wijnsteentjes niet interpreteert als een teken dat de wijn slecht is – ze hebben namelijk helemaal geen invloed op de kwaliteit van de wijn.
Wijnsteen is op geen enkele manier gevaarlijk om in te nemen, dus er gebeurt niets als je ze mee opdrinkt. Heb je er toch geen zin in, dan is dat eenvoudig te vermijden, omdat ze zwaar zijn en gemakkelijk naar de bodem zakken. Schenk de fles voorzichtig uit en de wijnsteentjes blijven achter op de bodem.
Wijnsteen wordt ook wel Cream of Tartar genoemd, een wit poeder dat veel gebruikt wordt in de keuken. Bijvoorbeeld bij het opkloppen van eiwitten en bij het maken van snoep, omdat het voorkomt dat suiker kristalliseert. Wijnsteen is dus absoluut niet schadelijk om in te nemen.

