Franse Klassiekers voor de Herfst: Magret de Canard en Boeuf Bourguignon
Het seizoen is ideaal voor meerdere Franse gerechten, en wij hebben ervoor gekozen om speciaal 2 gerechten te benadrukken die perfect passen bij de Nederlandse smaakpapillen.
Het eerste gerecht, Magret de Canard, eendenborst. Het traditionele recept voor Magret de Canard werd ontwikkeld in het zuidwesten van Frankrijk door Michelin-kok André Daguin, die het in 1959 op het menu zette van Hôtel de France in Auch. Daguin had het hotel geërfd van zijn ouders en hield het tot hij het in 1997 verkocht.
Welke soort eend moet je gebruiken om Magret de Canard te bereiden?
Het lijkt erop dat wanneer je eenden koopt in de VS, je vaker de witte Pekin-variant vindt. Hier in Frankrijk wordt Magret de Canard gemaakt van Mulard-eenden. De Mulard-eend is een kruising tussen de tamme muskuseend en de tamme wilde eend.
Hoe smaakt Magret de Canard?
De smaak van Magret de Canard bestrooid met zeezout is als geen ander. Het eendenvlees is vol en donker. Het is goddelijk.
Wat moet ik serveren bij Magret de Canard?
Er zijn veel manieren om Magret de Canard te serveren. Optimaal samen met zoete aardappelen, bijvoorbeeld eend met in de oven geroosterde zoete aardappelpartjes of een zoete aardappelpuree. Gratin Dauphinois is ook heerlijk bij eend.
Welke wijnen zijn optimaal bij Magret de Canard:
Magret de Canard, dat wordt geserveerd als een streekgerecht in Dordogne/Bergerac, past perfect bij Château de Fayolle dat eveneens in Bergerac ligt. Wij voegen links toe naar de wijnen van het kasteel:
https://vinhuset.dk/collections/rodvin/products/chateau-de-fayolle-rodvin-2019?_pos=20&_fid=b80cc459d&_ss=c&variant=42596939759872
https://vinhuset.dk/collections/rodvin/products/chateau-de-fayolle-trances-du-sanglier-rodvin-2019?_pos=22&_fid=b80cc459d&_ss=c&variant=42597041733888
https://vinhuset.dk/collections/rodvin/products/chateau-de-fayolle-sang-du-sannglier-rodvin-2019?_pos=29&_fid=b80cc459d&_ss=c&variant=42596951589120
Het volgende gerecht, 𝗕𝗼𝗲𝘂𝗳 𝗕𝗼𝘂𝗿𝗴𝘂𝗶𝗴𝗻𝗼𝗻, is een beroemd Frans gerecht dat wordt gemaakt door rundvlees langzaam te stoven in rode wijn met groenten zoals wortelen, uien en champignons. Het rundvlees wordt boterzacht en de wijn geeft het een rijke, diepe smaak. Het wordt normaal geserveerd met aardappelen of brood om de heerlijke saus op te nemen. Het komt oorspronkelijk uit de Bourgognestreek in Frankrijk, maar is nu een favoriet gerecht dat wereldwijd wordt gegeten.
De grote Britse kookboekenschrijfster en francofiel Elizabeth David beschreef deze klassieker uit de Franse plattelandskeuken in de naoorlogse periode als »een domein van Franse huisvrouwen en eigenaars van bescheiden restaurants eerder dan van professionele koks«. Tegenwoordig zijn de grenzen tussen thuis en haute cuisine echter minder scherp, en is het net zo waarschijnlijk dat je het gedeconstrueerd vindt in een van de vele Michelinsterrenrestaurants in Bourgogne als bij de keukentafel.
Bourguignon betekent uiteraard »uit Bourgogne« of Bourgondië, een streek in het oosten van Frankrijk tussen Lyon en Parijs, die vooral bekendstaat om zijn wijn. Samen met Champagne in het noorden en de grote rivaal Bordeaux in het zuidwesten kan dit met recht worden beschouwd als een van de beroemdste wijngebieden ter wereld. Hier passeert de reiziger verkeersborden met namen die vaker onderaan de wijnkaart te vinden zijn; plaatsen als Meursault en Nuits-Saint-Georges – prachtige dorpjes omringd door een groene zee van zorgvuldig onderhouden wijnstokken.
In de 20e eeuw begonnen er echter recepten op te duiken met vers rundvlees – vaak een heel stuk in plaats van de kleinere stukken die tegenwoordig vaak worden gebruikt – waardoor het gerecht minder op een stoofpot leek en meer verwant was aan de klassieke pot-au-feu of een Amerikaanse braadschotel. Het vlees werd vaak een dag in rode wijn gemarineerd voordat het werd bereid – een praktijk die werd geperfectioneerd door de overleden Lyonese chef-kok Paul Bocuse en die nog steeds in sommige kringen voorkomt.
Welke wijnen passen perfect bij dit gerecht:
Een jonge rode Bourgogne, een Rhône-wijn, is de traditionele keuze, of je nu marineert of niet.
Wij bevelen de volgende wijnen aan bij dit gerecht:
https://vinhuset.dk/collections/rodvin/products/les-vignes-du-rhone-d-orange?variant=47471888367962
https://vinhuset.dk/collections/rodvin/products/syrah-vignes?variant=47477487731034
https://vinhuset.dk/collections/rodvin/products/beaume-bourgogne-pinot-noir-2023?variant=48171258937690
https://vinhuset.dk/products/le-mourre-chateuneauf-de-pape?variant=47477533114714
https://vinhuset.dk/collections/rodvin/products/cellier-des-princes-sceau-du-prince-cotes-du-rhone?variant=47050533437786
https://vinhuset.dk/collections/rodvin/products/kopi-af-chateau-de-segries-lirac-rodvin-2021?variant=46815589073242

